Yrittäjäksi vai ammatinharjoittajaksi?

Suomessa noin 25 tuhatta ihmistä tienaa elantonsa liikunnan alalla. Yrittäjyys on alallamme varsin suosittua, mutta syyt sille eivät ole yrittäjyydessä, vaan työnteon malleissa. Usein onkin parempi puhua ammatinharjoittajista, kun tarkoitetaan ihmisiä, jotka kantavat yrittäjyyteen kuuluvia vastuita, mutta eivät ole varsinaisesti kiinnostuneita yritystoiminnan kehittämisestä.

Yrittäjyys sopiikin vain ihmisille, jotka haluavat kehittää paitsi itseään, niin myös liiketoimintaansa.

Yrittäjyys vs ammatin harjoittaminen

Ammattiosaamistaan kehittämällä voi palvella asiakkaitaan paremmin, mutta kyse on työnkuvan – ei liiketoiminnan – kehittämisestä. Yrittäjyys ei ole sen korkeampi päämäärä kuin ammatinharjoittajuus, mutta niiden ero on tärkeä havaita, jotta ei esimerkiksi valitse itselleen sopimatonta suuntaa työelämässä.

Ammattiaan voi Suomessa harjoittaa monella tavalla. Yhtiömuoto ei vielä kerro yrittämisen tavasta paljoakaan, toki se lakisääteisesti asettaa eroja esimerkiksi vastuiden ja velvoitteiden osalta. Yrittäjyyden erottaa ammatinharjoittamisesta parhaiten tarkastelemalla toiminnan tapaa.

Yrittäjyydessä seuraavat asiat ovat olennaisia:

  • Tuotteen tai palvelun siirtyminen asiakkaalle eli työn suorittaminen on vain yksi osa-alue toiminnassa.
  • Asiakaspolun vaiheet kiinnostuksen herättämisestä jälkimyynnin hoitamiseen asti ovat jatkuvan kehitystyön alla.
  • Liiketoiminnan kasvattamisen tavoitteena on vähentää yrittäjän roolia työn suorittamisessa ja lopulta koko yritystoiminnan pyörittämisessä.
  • Yrittäjyydessä voidaan ottaa taloudellista riskiä, jos se mahdollistaa toiminnan kehittämisen pitkällä aikavälillä.

Kun katsotaan edellä mainittua listaa, niin on selvää, että yrittäjyys ei ole paras vaihtoehto kaikille. Siksi on hyvä tarkastella kriittisesti myös ammatinharjoittajuutta, jos se on omalla alalla tavanomainen tapa tehdä töitä.

Yrittäjyys voi tulla yllätyksenä

Ammatinharjoittajuus on varsin tavanomainen polku yrittäjyyteen. Moni terveydenhuollon ammattihenkilö voi toimia ammatinharjoittajana keskittyen työn suorittamiseen, kun taustalla oleva yritys hoitaa asiakaspolun ja kantaa taloudellisen riskin. Samoin liikunta-alalla toimintamalli on tavanomainen.

Kun lankoja halutaan enemmän omiin käsiin, seuraa usein irtaantuminen yhteistyöstä, ja oman yrityksen perustaminen. Vaihe on kriittinen, ja onnistuminen edellyttää omien rajojen hahmottamista ja tarvittavien ominaisuuksien kehittämistä. Yrittämisen haasteet voivat tulla yllätyksenä.

Ei kannata pelästyä. Kaikki yritystoimintaan liittyvä on jokaisen meidän opittavissa. Se ei tarkoita, että jokainen yritys menestyisi, mutta yrittämisessä parasta onkin, että aina voi yrittää uudestaan. Menestyvän yrittäjän taustalla on usein kelpo tarina menestymättömyydestä. Vain harva onnistuu ensimmäisellä kerralla.

Jos toimit nyt kevytyrittäjänä tai ammatinharjoittajana, niin mieti tarkasti mihin suuntaan haluat toimintaasi kehittää. Onko yrittäjyys sinulle oikea polku? Jos taas olet ajautunut puolivahingossa yrittäjäksi, ja haluaisit ainoastaan keskittyä työsi suorittamiseen, niin oikea johtopäätös on yritystoiminnan alasajo.

Jos taas sinulla on palava polte kehittää paitsi omaa osaamistasi, niin myös liiketoiminnan kaikkia osa-alueita, niin olet oikeassa paikassa Vipua Akatemian seurassa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top